Funderingar om IBS

De senaste två veckorna har jag kännt mig hyfsad i magen förutom att det oftast är något som "tuggar" i den vänstra delen av magen vilket känns lite obehagligt och drygt men inte gör ont. I Onsdags var det lite jobbigt då jag fick mer magsmärtor än vad jag haft på länge men nu är det som vanligt igen. Självklart grubblar jag ibland på vad detta kan vara och jag hoppas att jag snart får den där kallelsen till röntgen som förhoppningsvis kan ge något svar.

En av alla de läkare jag har träffat i år var ju rätt övertygad om att jag lider av något som kallas IBS (irriterad tarm). Hon lät väldigt övertygande när vi diskuterade detta och förhoppningsvis kan röntgen av tarmarna visa om hon har rätt eller ej. Det som talar mot den diagnosen är ju att jag inte tycker mina symtom alls stämmer med de flesta av de symtom man kan ha vid IBS. Förutom att jag har ont ibland och jag känner att något är fel med min mage så har jag ju inga toalettbesvär, uppsvälld mage och sånt som andra med IBS oftast verkar ha. Så mitt problem är mest en obehaglig känsla i magen eller smärtor som visat sig på på lite olika sätt de senaste 9 veckorna!

Även om det är IBS eller inte så försöker jag i största mån att äta skonsam mat för magen just nu och undvika sånt som kan ge mig mer smärtor. Tyvärr är det inte så lätt att veta vad man kan äta eller inte men man ska ju förstås undvika kryddstark mat, skräpmat, kolsyrade drycker, alkohol, godis, fet mat och en del annat som paprika, lök, mjölkprodukter mm. Om det är IBS är det även väldigt viktigt med regelbundna måltider, motion, sömn och att inte stressa.

Det jag i så fall måste jobba med är förstås sömnen som jag haft problem med större delen av livet redan innan vi fick vår sömnstrulige son. Fast även om Max inte strular så har jag helt enkelt svårt att sova längre än sex timmar men det är alla fall bättre än 3-4 timmar per natt som det ofta blivit denna vinter. Jag upplever mig själv inte som speciellt stressad men visst blir det ofta som småbarnsförälder att jag kastar i mig maten för att en otålig Max gormar.

Så är läget just nu och jag hoppas snart att de hör av sig från röntgen i Gävle!

Kommentarer >>
Postat av: Linda

Vet du vad jag kom o tänka på? Det är alla dessa jäkla tillsatser som finns i främst hel o halvfabrikat, snacks o godis och buljonger. Kanske tål din mage inte sånt? E-ämnen som smaktillsatser är ju inget våra magar klarar av i större mängder, vissa utvecklar allergier med olika symptom.

Har ju ingen större koll på vad du äter, om du får i dig mycket sådant så kanske du ska ha lite uppsikt över det?

2009-03-13 @ 13:23:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Behövs ej och publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0