Trista hälsobesked

I Fredags var ju morsan och jag till en läkare i Uppsala som vi brukar besöka ca en gång varannat år. Det finns förstås värre besked man kan få av läkare men för mig kändes det lite trist och oväntat att det var så mycket som verkade vara "fel" med mig. Vissa av mina värden var alltså som för en 58-åring och som jag skrev på Facebook så är det enda positiva med det att jag snart går i pension.

Mina magkrämpor misstänker han att det beror på en Tarmallergi och han har skickat iväg blodprover på analys så det får jag svar på om en månad eller så. Det han sa om detta och med mina symtom låter ändå mer trovärdigt för mig än att jag skulle ha IBS vilket han också var rätt säker på att jag inte hade.

Förutom det hade jag en del värden som inte alls var bra som t ex att mitt hjärta är för hårt belastat ständigt, mina blodådror, lungor, halsmandlar var enligt honom inte alls bra och tyvärr så har jag börjat utvecklat diabetes. Enligt honom så kommer jag ha en fullt utvecklat diabetes inom ett år om jag inte kan vända detta drastiskt genom att utesluta kolhydrater, godis, alkohol, socker så mycket jag bara kan i min kost. Dvs det mesta som är gott i livet!

Lite överraskande besked då mina värden 2007 var rätt bra och då jag försöker leva ett sundare liv nu än många andra i min omgivning och inte heller är överviktig. Fast det har ju även med ärftlighet/anlag att göra och hur jag levt tidigare i livet. Jag har ju alltid ända sen jag var liten varit en sockerråtta med mycket socker i te, mycket ketchup i maten, mycket godis med mera.

Vår läkare Jörgen tycker att LCHF-kosten är fantastisk och speciellt för mig med påbörjad diabetes. Så han rekommenderade mig verkligen att försöka leva efter den men med vissa restriktioner. I helgen har jag läst en massa om LCHF-kosten och kan ju lugnt konstatera att den förmodligen skulle vara enormt bra just för mig men synd bara att en del av den maten inte tilltalar mig så mycket. Förhoppningsvis kan jag hitta en lagom nivå där jag ibland kan unna mig lite mindre onyttiga kolhydrater som fullkornspasta, havregrynsgröt mm.

Jag tänker alla fall göra ett ordentligt försök för att vända det här och prova mig fram med lite nya LCHF-recept / GI-recept framöver. Detta kommer ju innebära att jag verkligen måste välja mina tillfällen om jag ska synda med alkohol, festmat mm. Det kommer att kännas djävligt trist i sommar då det brukar bli en hel del festtillfällen då man får umgås med kompisar men det är som det är och jag vill ju vara frisk!

Kommer säkerligen återkomma här i bloggen med lite tankar om det här med LCHF-kost som jag vet att min bloggkompis Pangbruden verkligen förespråkar. Till skillnad mot för många andra trångsynta människor så har jag inte starka åsikter om något man inte har full kunskap om. Så jag tänker fortsätta läsa om detta men kan redan nu lugnt konstatera att det finns tusentals människor som fått positiva effekter av denna kost.


Kommentarer >>
Postat av: Mia

But hallo...

Du har ju specialist i Pangis..... och hon hävdar BESTÄMT att man får drick rödvin med LCHF. Å det bestämdaste.

HAr du frågor eller vill ha tips.... utnyttja henne!



KRAM och Lycka till med värden och annat!! Kämpa på!

2009-05-18 @ 13:22:47
URL: http://livethosmig.blogg.se/
Postat av: pangis

Japp.. för min åsikt om saker och ting är att för mycket eller för lite skämmer allt. Du kan inte leva allena av LCHF, inte du som tränar så lite kolhydrater i form av fullkornspasta och fullkornsbröd är inget farligt för dig, tvärtom! Något du ska äta (om du gillar det9 är pizzasallad, utan socker) vinägret gör att blodsockerbalansen blir bättre.. Vanlig salladsdressing på olja och vinäger är bra med. Ät LCHF i två-tre veckor sen går du mer över på GI mat. Dvs tillför långsamma kolhydrater samtidigt som du minskar på fettet. Låt bli färdigmat och kakor och sånt skit men ta gärna en bit choklad ibland. Och rödvin är faktiskt bra för hjärtat! Du kommer att märka att du inte tål så mycket alkohol:-) Mattias.. Det finns fanatism överallt, även inom läkarkåren så lägg om din kost men unna dig av livets goda ibland.. inte varje dag men kanske en kväll i veckan utan att frossa. Blir omställningen för abrupt och för hård ja då lägger man av, det orkar ingen! Lycka till!

2009-05-18 @ 14:42:54
URL: http://www.pangbruden.blogspot.com
Postat av: Maria G N

Men du fixar det här.

Du verkar vara en mycket målmedveten ung herre.

Vi följer dig i bloggvärlden.

2009-05-18 @ 15:04:37
URL: http://www.mariaofsweden.blogspot.com
Postat av: Mattias

Mia/

Jo jag vet men i mitt fall så handlar det ju om att undvika socker så även om jag tycker mycket om rött vin kommer jag alla fall inte dricka sånt varje vecka framöver. Sen ska jag självklart "utnyttja" Pangis :)



Pangis/

Ja du skriver ju klokt som vanligt och precis så är min tanke att jag ska hitta en livstil med kosten som håller en längre period. Det svåra för mig nu framöver är ju egentligen bara hur extrem jag måste vara i det här med att undvika socker för att inte utveckla diabetes fullt ut vilket jag ju inte vill. Förmodligen kommer jag försöka göra ungefär som du skriver och får hoppas att det räcker.



Har ätit lite fullkornspasta med mycket köttfärssås och sallad idag UTAN massor av ketchup för första gången på 35 år :) Fast väldigt tveksamt om jag klarar av fler frukostar med ägg och bacon, bläää...Imorgon blir det havregrynsgröt med lite frysta bär istället och till lunch en ostsallad tror jag.



Maria/

Är tyvärr nog varken ung eller speciellt målmedveten men hoppas du har rätt och tack :)

2009-05-18 @ 21:14:00
URL: http://jack71.blogg.se/
Postat av: Mats

Pangis, går alldeles utmärkt att leva LCHF=)

Kolla på kostdoktorn.se eller http://blogg.passagen.se/talandebevis/ så finns det även intervjuer med bland annat jonas Colting som är proffscyklare och käkar LCHF. Och har man dessutom diabetes så finns det väl ingen anledning alls att käka socker i varken snabba eller långsamma.

Lycka till Mattias!

2009-05-19 @ 12:10:47
Postat av: Jerpa

Tråkigt med det som händer med dig, men det är ju ändå bra att det kommer fram vad det är.

När du ändå håller på tycker jag att du ska skriva ut ditt blogginlägg och ge det till dina arbetskompisar som tydligen inte fattar vad som händer. Säger man nej till fikabröd så är det nej, säger man sen dessutom varför bör de förstå ännu mer än vad de tydligen har gjort hittills.

Så om de nu är dina jobbar-"kompisar" så ska de förstå varför du säger nej.

2009-05-19 @ 15:27:17
URL: http://www.jerpa.se
Postat av: Mattias

Mats/

Ja jag har också läst om flera elitidrottare som kör enbart med LCHF och min läkare hade flera patienter som tävlade i triatlon och liknande o körde den kosten. Det kanske inte finns någon anledning att äta varken snabba eller långsamma kolhydrater men svårt att sluta helt då man levt på det hela sitt liv. Tack hursomhelst!



Jerpa/

Ja fast mina jobbkollegor som jag berättat detta för förstår nog nu att jag gärna slipper tjat så det är nog lugnt hoppas jag. Sen att en del av dem inte kan förstå varför jag ska kolhydrater som är såååå nyttigt (tror de) är ju inget jag behöver bry mig om.

2009-05-19 @ 21:54:27
URL: http://jack71.blogg.se/
Postat av: persson

aj då läste det här nu ......ringer dig imorgon......

det är ju kolhydrater som ger energin så det fattar jag...nada...

2009-05-19 @ 22:43:46
Postat av: jama

Oj, fy tusan. Men nu börjar du iaf få svar på dina fråor om dina krämpor. Skönt i sig säkert. Men ändå, inget kul. :(



Sköt om dig.

2009-05-20 @ 14:20:09
URL: http://jama.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Behövs ej och publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0